TÜBİTAK’tan Programlanabilir Fotonik Kuantum Bilgisayarları Sonbahar Okulu’24 Başvuruları Başladı
Programlanabilir Fotonik Kuantum
Okul kapsamında; programlanabilir fotonik kuantum bilgisayarları ile ilgili lisansüstü çalışmalar yapmak isteyen ve halihazırda bu alanda çalışmaları yapan öğrencilere gereken teorik ve deneysel alt yapının sağlanması amaçlanmıştır.

TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE), temel bilimin çeşitli dallarında ve disiplinler arası alanlarda oldukça geniş bir yelpazede nitelikli bilgi üretmek, uluslararası düzeyde bilimsel etkinlikler gerçekleştirmek ve Türkiye’ye bilimsel rekabet gücü kazandırmak yönündeki çabalarını arttırmaya yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, 09-13 Eylül 2024 tarihleri arasında, "Programlanabilir Fotonik Kuantum Bilgisayarları" konulu uluslararası bir sonbahar okulu düzenlenecektir.

Okulun amacı, programlanabilir fotonik kuantum bilgisayarları ile ilgili lisansüstü çalışmalar yapmak isteyen ve halihazırda bu alanda çalışmalar yapan öğrencilere gereken teorik ve deneysel alt yapıyı sağlamaktır.

Yurtiçinden ve yurtdışından çeşitli üniversitelerde çalışan konularında uzman eğitmenler tarafından verilecek olan derslerde, Kuantum Optik, Fotonik Bilgisayar Bileşenleri, Kuantum Bilgi Teorisi, Girişimölçerler ve Tek Foton Kaynakları, Kuantum Durumları ve Ölçümleri, Kuantum Algoritmaları, Fotodedektörler ve Kuantum Durum Dedektörleri, Kuantum Hata Düzeltmesi, Lineer Optik Kuantum Hesaplama, Kuantum İletişim ve Dolaşıklık, Ölçüm Tabanlı Kuantum Hesaplama, Programlanabilir Fotonik Kuantum Bilgisayarları (PFKB),  PFKB Tasarım ve Simülasyonları, Fotonik Entegre Devreler (FED), FED’lerde Lineer Olmayan Optik Etkiler, Kuantum Bağlantıları ve Ağları ve FED Karakterizasyon Teknikleri konularında temel teorik ve deneysel bilgiler verilecektir. 

Sonbahar Okulu Tarihleri: 09-13 Eylül 2024

‘Programlanabilir Fotonik Kuantum Bilgisayarları’ sonbahar okuluna yüz yüze veya Zoom üzerinden çevrim içi katılmak için başvuru yapabilirsiniz. Yüz yüze katılım 50 kişiyle sınırlı olup, yapılan başvurular arasında seçilecektir. 

Başvuru için: https://tbae.tubitak.gov.tr/en/haber/fall-school-programmable-photonic-quantum-computers